2017 - Vrijheid in tijden van artificiële intelligentie

Technologie evolueert razendsnel. Algoritmes en artificiële intelligentie overspoelen ons dagelijks leven, van zoekmachines als Google over pop-up advertenties tot de informatie die verschijnt op onze sociale media-profielen. Wat betekent vrijheid in een wereld waarbij we omringd worden door algoritmes die steunen op grote databanken?

 

Vanuit deze context vragen wij leerlingen na te denken over

- Wat betekenen intimiteit en privacy in een digitale wereld?
- Wat betekent het om rationeel te zijn in een digitale wereld? Zijn mensen al dan niet rationeler indien hun beslissingen ondersteund zijn door algoritmes?
- Is het mogelijk dat iemand een beslissing neemt zonder invloed van algoritmes?
- Wie is verantwoordelijk als een algoritme faalt (bv. een ongeluk met een zelfsturende wagen?
- Welke autoriteit(en) is/zijn verantwoordelijk voor de controle over de algoritmes? Moet(en) die makkelijk bereikbaar zijn.

VOORZITTER JURY

We zijn trots U nu al te kunnen mededelen dat het voorzitterschap van de jury zal waargenomen worden door de heer Peter Hinssen.

Peter Hinssen (23 augustus 1969) is een internationaal gerenommeerd technologie-ondernemer en auteur. Hij geeft wereldwijd lezingen over de impact van technologie op de samenleving, en de digitale wereld die hij het nieuwe normaal noemt en is een veelgevraagd keynotespreker op IT-conferenties in de hele wereld. Hij is docent aan verschillende internationale business schools zoals London Business School, TiasNimbas Business School, Vlerick Management School en Antwerp Management School. In de tweede helft van 2010 werd hij gevraagd als special adviseur van de Belgische regering voor de ontwikkeling van de IT-strategie 2020 Peter Hinssen studeerde in 1993 af als burgerlijk ingenieur elektronica aan de Universiteit Gent.
Hij heeft verscheidene bedrijven opgericht, onder andere Streamcase gespecialiseerd in interactieve televisie en streaming video. Het werd overgenomen door Belgacom in 2003. In 2005 richtte hij Across Group op, een digitale strategische consultancy groep waarvan hij nog steeds CEO en voorzitter is.
Hinssen reist de wereld rond met lezingen en keynotes over 'The New Normal’. Hinssen woont in Zwalm met zijn familie op een historische boerderij uit 1742 en is actief fietser.