Thema Schoolwedstrijden 2018: Tatoeage: verminking of verfraaiing?

schoolwedstrijd 2018Op de Raad van Bestuur van het Herman De Croo Centrum werd het onderwerp voor de Schoolwedstrijden 2018 vastgelegd. Nadat in 2017 de leerlingen zich konden uitspreken over de impact van de “artificiële intelligentie” op ons dagelijks leven werd nu het fenomeen van de tatoeage naar voren gebracht door prof. Dr. Claire Vandamme.


De tatoeage is een verschijnsel dat meer en meer in brede lagen van de bevolking wordt geattesteerd. Een tattoo is een permanente versiering van het lichaam met onder de opperhuid aangebrachte inkt.
Recent onderzoek maakt duidelijk dat het tatoeëren zijn oorsprong reeds in de prehistorie kent. Beroemd voorbeeld is Ötzi, de ijsmummie uit de Alpen, die meer dan 5000 jaren geleden leefde. Bij Ötzi werden maar liefst 59 tatoeëringen vastgesteld. Ook bij de oude Egyptenaren was de tatoeage blijkbaar in zwang. Er zijn vrij veel tatoeages op Egyptische mummies gevonden, die van 2000 voor Christus dateren. Ook bij de Grieken en de Romeinen was de tattoo bekend.
In het huidige Europa raakte de techniek van het tatoeëren bekend na de ontdekking van Amerika. Bij de indianen en vooral bij de Polynesiërs had de tatoeage een belangrijke rituele functie.
Vanwaar komt de hernieuwde belangstelling voor de tatoeage? Terwijl het vroeger bij ons vooral gelinkt was aan bepaalde milieus: bvb. leger, matrozen, motorclubs en het criminele milieu merken we nu dat in brede lagen van de bevolking de tatoeage een populair gegeven is geworden. Dat dit deels in navolging is van de populariteit van de tatoeage bij sterren uit de sport en muziekwereld is duidelijk. Met dit toch wel uniek thema willen we de jongeren bevragen.

 

Tatoeages: verminking of verfraaiing? Zijn tatoeages een hedendaags maatschappelijk fenomeen? In de media verschijnen deze dagen heel wat beroemdheden die met trots hun nieuwste tattoo tonen. Via Facebook en allerlei andere sociale netwerken roepen mensen hun vrienden op om hen inspiratie te geven voor een nieuwe tatoeage. Zijn tatoeages een nieuwe hype of is dit een blijvend fenomeen? Wat zet mensen aan om een tatoeage te plaatsen? Hoe staat de huidige maatschappij daar vandaag tegenover? Zijn tatoeages onschuldig of kunnen er ook gevaren in schuilen (bv. medisch)? Kunnen tatoeages een culturele en esthetische meerwaarde hebben? Hoe sta jij zelf t.o.v. tatoeages? Zou jij het zelf overwegen om er één te plaatsen?
Verwerk de antwoorden op de bovenstaande vragen in een verhandeling of filmpje. Formuleer jouw visie met de nodige onderbouwde argumentatie.
Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief archief

 

2017 oktober - november - december pdf-icon
2017 juli - september - oktober  pdf-icon
2017 april - mei - juni  
2017 januari - februari - maart pdf-icon
2016 oktober - november - december pdf-icon
2016 juli - september - oktober pdf-icon
2016 april - mei - juni pdf-icon
2016 januari - februari - maart pdf-icon
Lees meer...