“Afbreken of herbestemmen, een nieuwe toekomst voor ons onroerend erfgoed?”

 

2017-04-15 14-47-47Op 30 oktober werd in de voormalige kapel van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal te Oudenaarde de publicatie “Afbreken of herbestemmen. Een nieuwe toekomst voor ons onroerend erfgoed” voorgesteld. Dit boek is de weerslag van het voorjaarscolloquium 2015 van het Herman De Croo Centrum.


Dit colloquium had als centraal thema de problematiek van de mogelijke herbestemming van ons onroerend erfgoed. Veel gebouwen, zoals bvb. textielfabrieken, kerken en kloosters verliezen hun functie en komen leeg te staan. Daarom dient gezocht naar een nieuwe bestemming, een nieuwe invulling voor dit meestal waardevol erfgoed. Speciaal voor het boek zijn de verslagen van het seminarie nu herwerkt tot vlot leesbare artikels met zeer veel beeldmateriaal.
Hoofdartikel is geschreven door Jan Jaspers, directeur van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur. Hij behandelt de problematiek van de herbestemming van het religieus erfgoed met vooral de vele parochiekerken als grootste aandachtspunt. Ere-gemeentesecretaris Mark Didier van Maarkedal illustreert dit met de case-studie van de herbestemming van de parochiekerk van Maarke. De voormalige Sint-Eligiuskerk is nu herboren als het cultuurcentrum Marca. Ander toch zeer specifiek voorbeeld is de herbestemming van de oude Sint-Martinuskerk te Ronse. Dit kerkgebouw werd reeds ontwijd op het eind van de 19de eeuw en had daarna diverse functies van schrijnwerkerij, filmzaal tot garage. Nu is dit monument volledig gerestaureerd en omgevormd tot een handelscentrum.
Ronse kan momenteel als een voorbeeld gelden als het over het beheer van het erfgoed gaat. Dit wordt door erfgoedexpert Willem Derde geduid in het artikel: “Erfgoedbeleid als motor voor de stedelijke ontwikkeling in Ronse”. Vanzelfsprekend komt het stadsontwikkelingsproject “De Vrijheid” hier ruimschoots aan bod.
Bij de voorstelling werd het slotwoord uitgesproken door provinciaal gedeputeerde Jozef Dauwe, die dan uit de handen van minister van Staat Herman De Croo als eerste het prachtige boek in ontvangst mocht nemen.

 

NU TE KOOP!
Boek “Afbreken of herbestemmen.
Een nieuwe toekomst voor ons
onroerend erfgoed”

U kan het boek krijgen na overschrijving van 25 euro
(20 euro + 5 euro verzendkosten)
op het rekeningnummer van het Herman De Croo Centrum:
IBAN BE03 0682 1098 0784
BIC: GKCCBEBB
U stuurt eveneens uw coördinaten door naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief archief

 

2017 oktober - november - december pdf-icon
2017 juli - september - oktober  pdf-icon
2017 april - mei - juni  
2017 januari - februari - maart pdf-icon
2016 oktober - november - december pdf-icon
2016 juli - september - oktober pdf-icon
2016 april - mei - juni pdf-icon
2016 januari - februari - maart pdf-icon
Lees meer...