Vrijheid in het tijdperk van “artificial intelligence”

2017-04-15 14-48-49

Editie Schoolwedstrijden 2017

 

Herman De Croo Centrum legt het thema vrijheid in het tijdperk van “artificial intelligence” voor aan de jeugd.

De jaarlijkse verhandelings- en multimediawedstrijd van het Herman De Croo Centrum weet steeds aansluiting te vinden met de brandende actualiteit. Vorig jaar werd de vluchtelingenproblematiek aan onze laatstejaars humaniora voorgelegd. Voor de eerste maal kon men ook het onderwerp via multimedia duiden. De filmpjes staan online op de site van het Herman De Croo Centrum. Als thema voor 2017 zal er gewerkt worden rond de impact van de digitalisering op onze maatschappij. Nadat vorig jaar VRT journalist Rudi Vranckx als juryvoorzitter de werken beoordeelde kon het Centrum opnieuw een autoriteit strikken om de wedstrijd voor te zitten.
Het is de wereldvermaarde expert Peter Hinssen die reeds toezegde de wedstrijd voor te zitten. Peter Hinssen, Nederlander maar woonachtig te Zwalm, is een internationaal gerenommeerd technologie-ondernemer en auteur. Hij geeft wereldwijd lezingen over de impact van technologie op de samenleving, en de digitale wereld die hij het nieuwe normaal noemt en is een veelgevraagd keynotespreker op IT-conferenties in de hele wereld. Zo werd hij gevraagd door Google, Microsoft, Apple, Mastercard,…

Hij is of was docent aan verschillende internationale business schools zoals London Business School, Vlerick Management School en nu ook de vermaarde MIT Sloan School of Management in Massachussets (USA). In de tweede helft van 2010 werd hij gevraagd als special adviseur van de Belgische regering voor de ontwikkeling van de IT-strategie 2020”. In 2014 publiceerde hij het boek “The Network Always Wins” dat zeer succesvol was. (Bron Peter.Hinssen.com en Wikipedia)

Digitalisering, artificial intellence en algoritmes…

De technologie heeft zich het voorbije decennium razendsnel ontwikkeld. Algoritmes en artificiële intelligentie zijn deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven. Dit zowel via de zoekmachines van Google, de informatie die ons bereikt via onze profielen op de sociale media, het filmaanbod van Netflix of de producten die ons online door bedrijven worden aangeboden.
Wat betekent het nog vrij te zijn in een wereld waar veel van onze beslissingen worden ondersteund door algoritmes, die zich baseren op grote datasets (de zgn. “Big Data”)?

In dit kader, zouden de studenten dienen na te denken over de volgende elementen:
-wat betekent het, wat is de waarde van rationaliteit in een digitale wereld? Zijn wij als individu minder of meer rationaal wanneer onze beslissingen worden ondersteund door algoritmes?
-is het nog mogelijk voor iemand om beslissingen te nemen, los van enige ondersteuning door algoritmes (ondersteuning door computer)? Zou deze optie steeds voor mensen mogelijk moeten zijn?
-wie is verantwoordelijk als een algoritme een fout maakt (bijvoorbeeld een zelfrijdende auto die een ongeval veroorzaakt)?
-welke overheid/instantie is verantwoordelijk over het toezicht op het toepassen van algoritmes? Moet dit alles openbaar en toegankelijk zijn?
-wat stellen intimiteit en privacy nog voor in onze digitale wereld?

Het is duidelijk dat het Herman De Croo Centrum er andermaal in geslaagd is in te pikken op een “hot item” dat zeker voor onze huidige jeugd belangrijk is. Hoe kunnen ze overleven in deze supersnel veranderende digitale wereld, welke studies bieden hier de meeste kans op succes?

Het wordt met juryvoorzitter Peter Hinssen alvast opnieuw een boeiend parcours dat zal afgelegd worden!
Info Schoolwedstrijden 2017: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief archief

 

2017 oktober - november - december pdf-icon
2017 juli - september - oktober  pdf-icon
2017 april - mei - juni  
2017 januari - februari - maart pdf-icon
2016 oktober - november - december pdf-icon
2016 juli - september - oktober pdf-icon
2016 april - mei - juni pdf-icon
2016 januari - februari - maart pdf-icon
Lees meer...